Liepos 21 dieną „Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ komanda atvyko į Kėdainių rajono Pagirių miestelį. Malonus sutapimas: būtent šis vidurio Lietuvos miestelis tapo vieta, kur buvo paminėtas „KAD“ projekto vidurys. Margą savanorių komandą, kurią sudarė tiek esami, tiek studijuojantys ir dar tik būsimi architektai, prie miestelio mokyklos pasitiko Pagirių bendruomenės centro organizacijos vadovė, aktyvi renginių organizatorė Daiva Noreikienė.

Pirmąją dieną savanoriai skyrė palapinės pasistatymui ir susipažinimui su žingeidžiais bei energingais vaikais. Jaunieji projekto dalyviai trumpam tapo gidais: aprodė savanoriams vietas, kuriose susitinka su draugais, leidžia savo laisvalaikį žaisdami. Ekskursijos metu buvo aplankytas tvarkomas parkas, prie mokyklos esantis stadionas, žaidimų aikštelės ir skersiniai, taip pat miesto centrinė aikštė, liepų alėja bei kalnas, ant kurio vasarą rengiamos gimtadienio šventės ir nuo kurio slidinėjama žiemos metu. Pamačius visas lankytinas vietas, išgirdus daug pasakojimų, skirstytis namo buvo sunku – įdomūs, linksmi ir judrūs žaidimai suvienijo vaikus ir savanorius, juokas aidėjo visame miestelyje iki pat vėlaus vakaro.

Kitą dieną nuo ankstyvo ryto susirinkę vaikai turėjo galimybę žaisti savanorių paruoštus žaidimus ir bendrauti. Taip pat jiems buvo išsamiai pristatyta „Architektūros [vaikų] fondo“ veikla bei „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“. Vaikai ne tik pasirašė saugaus darbo taisykles, bet ir siūlė savanoriams savo idėjas, kurios galėtų patobulinti dirbtuvių eigą ir į kurias savanoriai pažadėjo atsižvelgti. Tuomet prasidėjo diskusijos ir eskizavimas – vaikai susidomėję piešė Pagirių miestelio ateities perspektyvas, diskutavo, kurias vietas miestelyje galima būtų patobulinti ir vėliau pristatė savo siūlymus. Po pristatymų paaiškėjo, kad viena lankomiausių ir jaukiausių vaikams vietų yra mokyklos teritorijoje esanti sporto aikštė – ši erdvė ir pasirinkta tolimesniems darbams. Vaikų sprendimu buvo nutarta gaminti suoliukus, nes jaučiamas didžiulis trūkumas, kai atėjus pasportuoti, nėra kur pasidėti daiktų, atsisėsti pailsėti. Žinoma, pasirinktas ir krepšinio aikštelės atnaujinimas, taip pat mažųjų dirbtuvių dalyvių noras – sūpynės.

Kitą dieną planus jaukė lietingas oras, todėl dirbti buvo persikelta į šalia esančią mokyklos sporto salę. Vaikų užsidegimas sužavėjo ne tik savanorių komandą, bet ir vaikų tėvelius bei mokytojas – iki pat vėlaus vakaro vaikai šlavė aikštę bei šalino joje augusias samanas ir žoles.

Paskutinę dieną buvo vykdomi užbaigimo darbai: pakabintos krepšinio lentos, dažomi stovai, įbetonuoti suoliukai, kabinamos sūpynės. Nepamirštas ir tradicinis paskutinis pasisėdėjimas – darbo rezultatų aptarimas su vaikais buvo įsimintinas, jaukus ir įdomus. Vaikai džiaugėsi savo darbo vaisiais, buvo nustebę, jog per tokį trumpą laiką suvienijus jėgas įmanoma padaryti ypatingai daug.

Jau vakare žaidimų aikštelės buvo pilnos jaunimo, o sūpynės nepaliaujamai siūbavo. Nuoširdžios vaikų šypsenos – pats geriausias savanorių komandos pastangų įvertinimas.

Pagiriai (Kėdainių raj.)
2013 m. liepos 21-24 d.
REZULTATAS: nuvalyta ir atnaujinta krepšinio aikštelė, pagamintos naujos krepšinio lentos, atnaujinti lankai bei stovai nudažant šachmatiškai juoda ir balta spalvomis, nupinti krepšinio tinkleliai bei nubraižytos linijos; nuvalytos žolės nuo kitos aikštelės, esančios šalia krepšinio aikštės, jai suteikta funkcija – žaidimų aikštelė: nubraižyta šaškių lenta, „tvisterio“ ir „gyvatėlės“ žaidimai. Pakabintos sūpynės: vienerios iš padangos mokyklos teritorijoje, kitos – medinės – miestelio aikštėje. Po miestelį pasklido šviesiai mėlyni suoliukai, žymintys jautriausias miestelio vietas, kuriose daugiausia susiburia žmonės: kalnas, liepų alėja, krepšinio ir tinklinio aikštelės.
SAVANORIŲ KOMANDA: Evelina Sabeckaitė (kuratorė), Sandra Šlepikaitė, Evaldas Dumčius, Eglė Mikalonytė, Eimantas Tinginys, Kornelija Sabeckaitė, Mantas Danius, Gabija Rutkūnaitė.
VIETOS KOORDINATORĖ: Pagirių miestelio (Kėdainių raj.) bendruomenės centro organizacijos vadovė Daiva Noreikienė.
DIRBTUVIŲ DALYVIAI: 21 vaikas iš Pagirių miestelio bei aplinkinių kaimų.

Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ – tai pirmas „Architektūros [vaikų] fondo“ organizuojamas didelio masto projektas, vyksiantis vasaros atostogų metu, kuriuo norima atkreipti visuomenės, ypač vaikų, dėmesį į kasdienę žmogų supančią aplinką. Projektu siekiama parodyti, kad aplinka rūpintis, ją puoselėti ir keisti galima realiomis, daug materialių ir žmogiškųjų išteklių nereikalaujančiomis priemonėmis. Projekto metu bus aplankyta 16 Lietuvos miestelių.
„Architektūros [vaikų] fondas“ – jau trečius metus gyvuojanti savanoryste paremta “Architektūros fondo” iniciatyva, kurianti ir įgyvendinanti architektūros edukacijos programas vaikams.

Teksto autorė – Evelina Sabeckaitė.