Pastatai, tarsi mūsų kolektyviniai drabužiai, keičiantis laikmečiams ir poreikiams dėvisi bei sensta. Jiems reikia nuolatinio rūpesčio, prasidėjus irimo procesams – sutaisymo, o praradus pirminę paskirtį – aktualizavimo ir transformacijos. Toks požiūris tampa vis reikšmingesniu šiuolaikinėje architektūroje, reaguojančioje į globalius iššūkius. Viena esminių kūrybinių užduočių tampa regeneracija, esamoms struktūroms atrandant naujas panaudojimo galimybes ir medžiagiškumą, grįsta atsinaujinančiais organinės kilmės resursais.

Viniuje, turbūt, nėra geresnės vietos, šiems klausimams nagrinėti nei Vingio parko širdyje įsikūręs VU botanikos sodas. Žaliojoje oazėje galima rasti mūsų kraštuose gerai pažįstamų bei rečiau sutinkamų augalų, o dar praeituose amžiuose statytuose šiltnamiuose, čia augo ir ypatingos egzotinės rūšys. 

Pirmomis rugsėjo savaitėmis botanikos sode vyksta dvejos architektūros kūrybinės dirbtuvės „Kintantys būviai: suyrant užaugti“ ir „Erdviniai nuotykiai. Sugrąžinti tekstilę“. Jose dalyviai tyrinėja Lietuvoje vyraujančių organinių medžiagų bei jų gamybos, taikymo galimybes, ir siekia rasti alternatyvius sprendimus paskutinius kelis dešimtmečius nenaudotiems botanikos sodo šiltnamiams. Baigiamajame renginyje, visi susidomėję, bus kviečiami pamatyti dirbtuvių rezultatus ir plačiau išgirsti apie kūrybinį procesą iš:

Kūrybinių dirbtuvių „Kintantys būviai: suyrant užaugti“, kurias pristato Architektūros fondas su Prancūzų institutu ir Vilniaus TECH architektūros fakultetu. Dirbtuvių kuratoriai Martynas Germanavičius, Eglė Kliučinskaitė, koordinatorė Gabrielė Šimkutė, o praktinės dalies vedėjai:

„L’Atelier Senzu“ – 2014 m. Prancūzijoje susibūręs architektų kolektyvas, kvestionuojantis architektūros kūrimo būdus, ieškantis alternatyvų medžiagoms, kurios vartoja energiją ir teršia aplinką, kuriantis naujus inovatyvius procesus, tiek persvarstantis senesnius metodus. L’Atelier Senzu kūrybinė praktika yra grįsta mąstymu ir darymu, derinant istorines žinias ir ateities galimybes, kvestionuojant ir su optimizmu regeneruojant tai, kas jau yra.  

„ŠA atelier“ – architektų Gabrielės Šarkauskienės ir Antano Šarkausko kūrybinis duetas, kuriantis skirtingo mastelio architektūrinius projektus – gyvenamuosius, poilsio ir visuomeninius objektus, lauko erdves, interjerus, parodas ir baldus. ŠA atelier taip pat organizuoja edukacines architektūrines dirbtuves vaikams.

Kūrybinių dirbtuvių „Erdviniai nuotykiai. Sugrąžinti tekstilę“, kurias pristato Vilniaus dailės akademijos Interjero dizaino katedra, o kuruoja Laura Malcaitė ir Justinas Dūdėnas. Kūrybinių dirbtuvių vedėjai:

„Pedrêz“  – įkūrė Matilde Cabral ir Francisco Fonseca, 2020 m. Porto mieste (Portugalija) apjungę mados kūrimo studiją „Fashion Office“ ir eksperimentinės architektūros dirbtuves „Skrei“. Savo praktikoje Pedrêz per daugiadisciplininius tyrimus siekia vystyti sisteminės ekologijos, grįstomis auginamų medžiagų ir socialinio prieinamumo temas.


Kada: rugsėjo 12 d., 19 val.

Kur: Vilniaus universteto botanikos sodo Vingio skyrius, M. K. Čiurlionio g. 110, Vilnius


Pristatymo renginys vyks anglų kalba.

Renginio metu bus fotografuojama ir filmuojama. Nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti naudojami renginio viešinimui socialiniuose tinkluose, internetinėse svetainėse, spaudoje ir kt.

Projektas yra žiedinio dizaino europinio aljanso „Circular Design“, kofinasuojamo Europos Sąjungos, dalis.